blogname

112
alphenaandenrijnnieuws.nl

De nieuwsgroep
voor Nederland!
Voorkom diefstal van je fiets


Alphen aan den Rijn - De politie in Alphen aan den Rijn vraagt uw aandacht voor het aantal fietsendiefstallen in deze plaats. Eind van de zomer ziet zij vaak een piek in het aantal gestolen fietsen.

De afgelopen twee weken zijn de meeste fietsen, vooral de merken Gazelle en Batavus, weggenomen vanaf de omgeving Vliestroom en het centrum. In een aantal gevallen is gebruik gemaakt van een loper om de fiets van het slot te halen. De politie adviseert daarom om de fiets zoveel mogelijk in een bewaakte fietsenstalling te plaatsen of als dat niet mogelijk is met een 2e slot ergens aan vast te maken.

Dit jaar, tot en met juli, is er 250 keer aangifte van fietsendiefstal gedaan. In dezelfde periode in 2016 waren dat er 209. Het jaar 2016 sloot af met 456 fietsendiefstallen. Het aantal fietsendiefstal moet minder en daarom wijst de politie op deze cijfers en op meer tips om diefstal van je fiets te voorkomen.
Bewaakte fietsenstallingen

Bewaakte fietsenstallingen vind je in het centrum (Biesieklette) aan de De Vest 3 en aan het Fossapad 3. Deze zijn gratis. De fietsenstalling op het Fossapad is van maandag tot en met zondag tot 01.00 uur geopend.

Bij het station, tegen betaling, (Fietspoint Oldenburger) aan de De Verbinding 1.

Meer tips

Hoe voorkom ik dat mijn fiets wordt gestolen?

Maak gebruik van meerdere sloten en zet uw fiets vast aan een paal of hek. De ideale situatie is om zowel het frame als alle twee de wielen aan een paal of fietsenrek met een slot vast te zetten. Stal je je fiets voor langere tijd en heb je geen twee sloten? Maak dan in ieder geval het frame vast.

Maak de sloten hoog vast en zorg dat de kabel of ketting niet strak staat. Zo is het moeilijker voor fietsendieven om een slot open te knippen of te zagen.
Laat uw fiets ’s avonds of ’s nachts niet op een onverlichte plek staan.
Laat geen waardevolle spullen achter in fietstassen.
Zorg voor een goed slot op de deur van uw schuur of berging.
Noteer zoveel mogelijk kenmerken van uw fiets op een fietsregistratiekaart.
Is uw fiets toch gestolen? Doe dan altijd aangifte!
Is je fiets nog niet voorzien van een uniek framenummer?
Fietsslot hoog vast

Voordelen uniek framenummer

Doordat de fiets herkenbaar is aan het framenummer en daardoor moeilijker verkoopbaar, wordt een potentiële dief afgeschrikt. Fietsen die toch worden gestolen, kunnen aan de hand van dit unieke nummer makkelijker worden terugbezorgd bij de rechtmatige eigenaar. Het is dan wel belangrijk dat er aangifte van de diefstal is gedaan.
Gerichte surveillances

Via aangiftes weet de politie welke plekken interessant zijn voor dieven. Door deze locaties in kaart te brengen kan de politie gerichter surveilleren en uitkijken naar fietsendieven. Daarnaast maakt de politie gebruik van ‘lokfietsen’ in gebieden waar met regelmaat fietsen worden gestolen. Deze fietsen staan op straat en worden door agenten onopvallend in de gaten gehouden. De lokfietsen bevatten tevens speciale beveiligingsapparatuur, waardoor de politie een signaal krijgt als de fiets wordt verplaatst.

Meld diefstal

Vermoedt u diefstal va een fiets? Bel dan 1-1-2. Heeft u meer informatie over diefstal danwel heling van fietsen, maar u wilt anoniem blijven? Neem dan contact op met meld misdaad anoniem via 0800 – 7000.

Lokaal nieuws


Landelijk Nieuws